zwinregio

Cadzand en omgeving worden samen met de Belgische regio rondom Brugge en Knokke ook wel aangeduid als “de Zwinregio”. Hier ligt het meest bijzondere stukje (Zeeuws) Vlaanderen. De omgeving van Cadzand biedt voor elk wat wils. Aan de ene kant veel rust en natuur met een keur aan mogelijke activiteiten in de gezonde buitenlucht. Aan de andere kant is er het geweldige winkel- en horeca-aanbod in het mondaine Knokke, in het gezellige vestingstadje Sluis en in de fraaie historische Vlaamse steden. Ook kunt u volop genieten van cultuur in het beroemde middeleeuwse Brugge en in het bruisende Gent.bruggeWest Zeeuws Vlaanderen is een kleine gemeenschap met relatief weinig inwoners en veel natuur. Desondanks heeft Zeeuws Vlaanderen een ongekend aantal fantastische restaurateurs en meer Michelin sterren dan bijna alle grote steden in Nederland. Al deze culinaire toppers benutten het bijzondere aanbod van natuurproducten in de omgeving.

De meest bekende chef is de reeds genoemde Sergio Herman, een beroemde televisiepersoonlijkheid in België, die tot eind 2013 in zijn met 3 sterren bekroonde restaurant Oud Sluis actief was en een nieuwe generatie topkoks heeft opgeleid. Sergio heeft nog steeds Resto Bar Pure C in Cadzand met 1 ster, waar zijn voormalig leerling Cyrco Bakker nu achter het fornuis staat. Andere culinaire hoogvliegers zijn het echtpaar Edwin en Blanche Vincke die 2 sterren hebben in hun restaurant de Kromme Watergang, gevestigd in een oud schoolgebouw. Daar kookt Edwin met prachtige streekproducten uit de zee en de “zilte klei”. In Sluis kookt Francois de Potter, goed voor 1 ster, in restaurant la Trinité.

Naast deze sterrenrestaurants die al heel veel aandacht krijgen, zijn er talloze andere bijzondere restaurants, bistrots en hippe beach clubs in Zeeuws Vlaanderen. Dit heeft ongetwijfeld te maken met de goede invloed van het nabij gelegen België, waar het Bourgondisch leven populair is, op Zeeuws Vlaanderen. De Belgen weten een heerlijke lunch op zijn waarde te schatten. Daarom zijn al deze voortreffelijke restaurants ook vaak al ’s middags open in tegenstelling tot in de rest van Nederland. Ze noemen Zeeuws Vlamingen niet voor niets “Reservebelgen”. The best of both worlds.  De bescheidenheid en het klassieke vakmanschap van de Belgische keuken worden vermengd met het avontuurlijke van de moderne Nederlandse chefs. Een heerlijke combinatie!bruggeAan de andere kant van natuurgebied het Zwin ligt Knokke-Heist. Knokke-Heist, de meest mondaine badplaats van de Benelux met een Zuid Franse allure. In tien minuten staat u vanuit het Badhuis in Knokke, waar u zich begeeft tussen de beau monde. U kunt er naar hartenlust te winkelen in de honderden boetiekjes, u vindt er alle topmerken. Uiteraard kunt u heerlijk eten in één van de ruim 250 restaurants of in de luxe beach clubs. Ook zijn er talloze galerieën. In Knokke-Heist wordt  van alles georganiseerd, van muziekfestivals en rally’s met klassieke auto’s tot vuurwerkshows. De golfclub van Knokke is al even exclusief als de stad zelf. Ook voor kinderen is er van alles te doen.bruggeDe historische binnenstad van Brugge ligt op slechts 30 kilometer van Cadzand en is zeer de moeite waard. Brugge is een fantastisch geconserveerde middeleeuwse stad en tevens het bruisend hart van West Vlaanderen. Brugge is viermaal genoteerd als Unesco werelderfgoed. U kunt er uitgebreid winkelen, historische gebouwen bekijken, slenteren langs de romantische grachten maar ook genieten van exquise restaurants en gezellige terrassen. Uiteraard is het cultureel aanbod in Brugge ook eindeloos.bruggeEen andere prachtige historische bruisende stad op ongeveer 50 kilometer van Cadzand is Gent. Gent biedt en verassende combinatie van historie en een hedendaagse bruisende stad. Imponerende gevels, gebouwen en pleinen domineren het straatbeeld. Winkels tonen de laatste trends op het gebied van mode en design. Haute couture is hier helemaal op zijn plek.bruggeSluis is een gezellig, druk vestingstadje met een ongekend aanbod aan winkels en horeca die ook nog eens zeven dagen per week open zijn. U kunt er slenteren langs de terrassen en  de winkels aan de gezellige kaai of een glas drinken aan de markt bij het historische Belfort.

Het winkelaanbod is zeer uitgebreid met weinig van de ketenbedrijven die het aanbod elders zo voorspelbaar maken.  U treft er bevlogen winkeliers met persoonlijke aandacht en prachtige winkels. Sluis is tevens een culinair paradijs met haar vele tea rooms, bistrots en restaurants. Ook een wandeling over de historische wallen is de moeite waard. Onderweg kunt u de geschiedenis aanraken bij de prachtige oude stadspoorten.bruggeGroede is een knus, pittoresk en artistiek dorp. De huizen, in de straatjes rond de voormalige Lutherse kerk, hebben schilderachtige geveltjes en zijn gebouwd in Vlaamse stijl. In Groede vindt u Etablisement 1880 , een huiskamerrestaurant met een prachtige open keuken en een heerlijke tuin. Ook kunt u er op de mark het zelf gebrouwen bier proeven in cafe de Drie Koningen.

Vanaf de prachtig gelegen Panoramaweg kunt u de fraaie vuurtoren en de monding van de Schelde zien. Vlak langs u varen de enorme containerschepen die door de Scheldemond van en naar de haven van Antwerpen varen. De zandplaten in de Westerschelde lopen op een uitzondering na onder bij vloed en zijn goed bereikbaar vanuit de haven van Breskens. Op deze zandplaten groeien zilte groenten als zeekraal en leeft een schattige kolonie zeehonden. Breskens is van oudsher een vissersplaatsje met een jachthaven. U kunt er uiteraard volop verse vis en schaaldieren kopen en eten.haven

Meer over de appartementen