Historie

De naam Badhuis Cadzand is een eerbetoon aan het oorspronkelijke Badhuis, waarmee de ontwikkeling van Cadzand Bad in 1866 is begonnen. Tijdens de Tweede wereldoorlog is het Badhuis verdwenen en nooit meer teruggekomen. Het Badhuis is echter nooit uit de gedachten verdwenen, de oudere mensen uit Cadzand spreken nog steeds over het Badhuis. Recent is zelfs het boek “Van Badhuis tot Boulevard” uitgekomen met daarin de ontstaansgeschiedenis van Cadzand.

Hoewel in het nabij gelegen mondaine Knokke pas in 1883 de eerste badkar verscheen, ontwikkelde Knokke zich daarna vele malen sneller dan Cadzand, vooral vanwege de betere bereikbaarheid destijds. De prachtige klassieke gebouwen die in die in het verleden in Knokke zijn gebouwd zijn een inspiratie voor de fraaie nieuwbouw die nu weer in Knokke wordt gerealiseerd. Na een dip in de Knokse architectuur in de jaren 70 en 80 heeft Knokke zich met de betreffende bouwstijl opnieuw op de kaart gezet.

Deze oude Knokse stijl, die ook wel Normandisch wordt genoemd, is ook een inspiratie voor een groot deel van de huidige ontwikkelingen in Cadzand. Over deze ontwikkelingen kunt u meer kunt lezen in de stedenbouwkundige visie en de Schilvisie voor Cadzand. Op weg naar haar 150 jarig jubileum als badplaats zal Cadzand enorm veranderen.  Deze verandering is al volop bezig. Met het Badhuis als hoogtepunt in architectuur, locatie en concept.

Badhuis-1920- kopie