West Zeeuws Vlaanderen is een kleine gemeenschap met relatief weinig inwoners en veel natuur. Desondanks heeft Zeeuws Vlaanderen een ongekend aantal fantastische restaurateurs en meer Michelin sterren dan bijna alle grote steden in Nederland. Al deze culinaire toppers benutten het bijzondere aanbod van natuurproducten in de omgeving.

De meest bekende chef is de reeds genoemde Sergio Herman, een beroemde televisiepersoonlijkheid in België, die tot eind 2013 in zijn met 3 sterren bekroonde restaurant Oud Sluis actief was en een nieuwe generatie topkoks heeft opgeleid. Sergio heeft nog steeds Resto Bar Pure C in Cadzand met 1 ster, waar zijn voormalig leerling Cyrco Bakker nu achter het fornuis staat. Andere culinaire hoogvliegers zijn het echtpaar Edwin en Blanche Vincke die 2 sterren hebben in hun restaurant de Kromme Watergang, gevestigd in een oud schoolgebouw. Daar kookt Edwin met prachtige streekproducten uit de zee en de “zilte klei”. In Sluis kookt Francois de Potter, goed voor 1 ster, in restaurant la Trinité.

Naast deze sterrenrestaurants die al heel veel aandacht krijgen, zijn er talloze andere bijzondere restaurants, bistrots en hippe beach clubs in Zeeuws Vlaanderen. Dit heeft ongetwijfeld te maken met de goede invloed van het nabij gelegen België, waar het Bourgondisch leven populair is, op Zeeuws Vlaanderen. De Belgen weten een heerlijke lunch op zijn waarde te schatten. Daarom zijn al deze voortreffelijke restaurants ook vaak al ’s middags open in tegenstelling tot in de rest van Nederland. Ze noemen Zeeuws Vlamingen niet voor niets “Reservebelgen”. The best of both worlds.  De bescheidenheid en het klassieke vakmanschap van de Belgische keuken worden vermengd met het avontuurlijke van de moderne Nederlandse chefs. Een heerlijke combinatie!

Knokke Heist