cadzand nu

Cadzand is de meest zuidelijk gelegen badplaats van Nederland. De prachtige, kilometers lange zandstranden zijn de parel van Cadzand. Deze stranden scoren altijd hoog in de strijd om de schoonste stranden van Nederland. Het zoeken van fossiele haaientanden en mooie schelpen tijdens een flinke wandeling is een favoriete bezigheid van de vele bezoekers.

Cadzand heeft de meeste zonuren van Nederland. Naast het leven op en om het strand zijn er talloze wandel- en fietsroutes door de prachtige natuur te maken. Onderweg is het heerlijk bijkomen in één van de vele horecagelegenheden die West-Zeeuws Vlaanderen kent. In dit deel van Zeeland is de Bourgondische levensstijl van de zuiderburen goed geïntegreerd.

Cadzand is momenteel volop in ontwikkeling. Naast de jachthaven, die eind 2016 gereed zal zijn, komen er ieder jaar weer mooie beach clubs en restaurants bij en wordt het winkelaanbod ook steeds verder uitgebreid.Picknick strand shutterirfan kopieTussen Cadzand en het mondaine Knokke-Heist, aan de Belgische kant van de grens, ligt het unieke natuurgebied het Zwin. Bij eb kunt u de doorwaadbare Zwingeul oversteken voor een wandeling tot in Knokke. Aan de andere kant van Cadzand ligt natuurgebied de Verdronken Zwarte Polder. Ook elders in Zeeuws Vlaanderen vindt u tal van kleinere en groter natuurgebieden.

Het grensoverschrijdende natuurpark het Zwin omvat 200 hectare zilte natuur en is een voorbeeld van de natuurpracht die typisch voor de streek is. Het Zwin was oorspronkelijk de toegangsgeul naar het middeleeuwse Brugge. Nog steeds stroomt tweemaal per dag een grote hoeveelheid zeewater het gebied binnen. Dit zeewater creëert een unieke biotoop. U vindt er een keur aan bijzondere vogels  waaronder lepelaars, purperreigers, ooievaars en tal van steltlopers. Daarnaast zijn er grote grazers aanwezig, zoals Schotse Hooglanders en Koninkpaarden. Tevens is het Zwin gekend om haar enorme rijkdom aan zeldzame plantensoorten die goed in de zilte klei gedijen. Zeekraal is daarvan de bekendste. In de zomer zorgen de bloeiende lamsoor planten, ook wel bekend als “Zwinneblomme”, ervoor dat de Zwinvlakte een uitgestrekt paars tapijt vormt.Picknick strand shutterirfan kopieBehalve zonnen, wandelen en zwemmen is er nog veel meer op het strand van Cadzand te beleven. Vlak bij het Badhuis ligt beach Club Moio waar men activiteiten organiseert als kitesurfen, windsurfen, golfsurfen, brandingraften, brandingkajakken, beach golf, beach volleybal enzovoorts. Bij paviljoen de zeemeeuw bij het Zwin zit een catamaranschool. Ook voor zeevissen is Cadzand een heerlijke plaats.

In de kelder van het Badhuis is ruimte voor uw fietsen. Er zijn oneindig veel mogelijkheden in de omgeving voor prachtige fietstochten.

Momenteel wordt op een paar honderd meter afstand van het Badhuis een 9 holes approach golfbaan aangelegd. Vlak bij het Badhuis zijn drie verschillende 18-holes golfbanen met prachtige clubhuizen waar u ook van harte welkom bent. Kiest u voor de chique, tussen de villa’s van het Zoute gesitueerde Royal Golf Club van Knokke om gedreven de competitie aan te gaan met een golfpartner? Of kiest u er voor om ontspannen een balletje te slaan in Oostburg op de natuurlijk gelegen Brugse Vaart? Ook de Damme Golf & Country club is dicht bij. Na het golfen strijkt u neer in de clubroom voor een social talk en een borrel.

Cadzand heeft ook een leuke sporthal met binnen en buiten mogelijkheden voor tennis en een aantal squashbanen. Ook is er een bowlingbaan en een minigolf. En er komt ook een jachthaven in Cadzand, maar daarover verderop meer!Picknick strand shutterirfan kopieDe kwalitatief hoogwaardige ambities van de nieuwe generatie locale ondernemers en bestuurders worden steeds zichtbaarder in Cadzand. De stedenbouwkundige- en Schilvisie voor Cadzand heeft al een enorme kwaliteitsimpuls teweeg gebracht. Het uitgangspunt van de visie zijn stijlvolle gebouwen waarin de menselijke maat behouden dient te blijven. In tegenstelling tot de meeste plaatsen aan de Belgische kust, en sommige aan de Nederlandse kust, wordt het in Cadzand niet toegestaan langs de gehele kustlijn een muur van bebouwing te realiseren. Cadzand moet ook groen blijven.

De Boulevard de Wielingen, de hoofdstraat van Cadzand, wordt in Normandische stijl herontwikkeld. Het deel van de Boulevard de Wielingen tussen de toekomstige haven en het huidige winkelcentrum op het Duinplein wordt ontwikkeld tot winkelboulevard. Verderop tussen het Duinplein en het Duinhof , aan de voet van het duin bij het Badhuis, komen appartementenvilla’s in het groen. Aan de zeezijde blijft het duin in dit deel onbebouwd. Zodat u vanuit het Badhuis op groene duinen uitkijkt.

Tegenover het Duinplein is recentelijk het stijlvolle appartementencomplex “Duinhof” opgeleverd. Tevens is achter de dijk, tussen Cadzand Bad en Cadzand dorp, recentelijk in Normandische stijl het park “Noordzee Residence” gebouwd. Recentelijk heeft Hotel Noordzee als eerste hotel een enorme kwaliteitssprong en uitbreiding gerealiseerd, met fraaie architectuur, hedendaagse inrichting en wellness. De eerste ontwikkelingen met de stedenbouwkundige visie als basis zijn al zichtbaar en er komen steeds meer ontwikkelingen. In Cadzand wordt volop gebouwd en gebeuren spannende dingen!

De beste kok van de Benelux, 3 sterrenchef Sergio Herman van Oud Sluis, heeft in 2010 met zijn briljante leerling Syrco Bakker in het Strandhotel Resto Bar Pure C geopend. Pure C staat nu al op nummer 10 in de restaurantgids lekker, en is kort na haar opening al beloond met een Michelin Ster.Picknick strand shutterirfan kopieDe vergunning voor een jachthaven in het het centrum van Cadzand is recentelijk verleend. Met de bouw van de haven zal volgens plan eind 2015 worden begonnen. De komst van deze haven is een samenwerking van het waterschap Scheldestromen, ondernemers uit Cadzand, een Belgische ontwikkelaar en de gemeente Sluis. Zo komt niet alleen het Badhuis terug in Cadzand, maar ook de haven. Deze haven zal veel fraaie boten en gezelligheid in Cadzand brengen. Artist impressions van de jachthaven heeft Okra voor de gemeente Sluis verzorgd.artist impression haven 1Okra Landschapsarchitecten te Utrecht heeft de openbare ruimte in Cadzand uitgewerkt. De fraaie resultaten daarvan, met een vergroening van de openbare ruimte en de hernieuwde inrichting van de duinen en het strand kunt u via deze link bekijken. Ook kunt u op de betreffende link artist impressions van de nieuwe wellnessboulevard in de duinen en van de jachthaven van Cadzand bekijken.

Het verkrijgen van een Badstatus voor Cadzand is een doel voor de gemeente Sluis en voor de ondernemers dat bijna is gerealiseerd. De ambitie is om van Cadzand een internationale vitaliteits- en wellnessdestinatie te maken. Om dat te bereiken willen hotel Noordzee en het Strandhotel Cadzand op het strand een openbaar, kwalitatief hoogwaardig wellness paviljoen creëren. Een paviljoen waarin onder andere sauna en een whirlpool met zeewater worden gerealiseerd, met directe verbinding met de zee voor afkoeling.herinrichting openbare ruimte

Meer over de Zwinregio